Syv værdifulde indsigter

I bogen AMBITIØSE MØDRE præsenterer forfatteren Lisbeth Odgaard Madsen syv værdifulde indsigter, som giver ambitiøse mødre en grundlæggende forståelse for, hvad det er for en virkelighed af modsatrettede forventninger, de møder i deres hverdagsliv, og hvad de kan gøre for at imødekomme dem bedst muligt.

 

De syv indsigter bygger på den nyeste forskning fra ind- og udland, og på interviews med eksperter og ambitiøse mødre. De er en kærlig håndsrækning til moderne kvinder, som gerne vil omfavne begge roller som selvstændig kvinde og omsorgsfuld mor.

1. Kvinder bliver ikke mindre ambitiøse af at få børn

 

Forskningen peger derimod i retning af, at mænd og kvinder ser forskelligt på det at have ambitioner, og at det er direkte i konflikt med mange kvinders værdisæt at kalde sig ”ambitiøs”. Samtidig giver den lange barsel dem et ”crash-course” i en alternativ kilde til mening – familien – som mændene sjældent får, fordi de sjældent har muligheden for at holde lang barsel med deres baby. Det betyder, at mange ambitiøse mødres tid, hjerne- og hjerterum pludselig skal fordeles mellem to ambitionsspor: familien og karrieren, og det udfordrer selvfølgelig, hvor meget de enkelte ambitioner får lov at fylde. Ambitionerne og aspirationerne for livet uden for hjemmet er der imidlertid for det meste ikke ændret det store ved.

2. Vi skal være afklarede med vores forventninger til mor og far ude og hjemme

 

De forventninger, vi har til mor og far, er baseret på fortidens familie-idealer. Far forventes at være skaffer, mor forventes at være omsorgsgiver i familien. Forksning viser, at disse forventninger ligger så dybt i os, at vi helt ubevidst reproducerer dem igen og igen, selvom vi måske har et helt andet ligestillingsideal. Og hvis der er et mismatch mellem forventningerne i os selv og de forventninger til os, som vores omgivelser bærer på, gør de mange ambitiøse kvinder frustrerede, fordi de kan blive i tvivl om, hvilke forventninger, de reelt forsøger at honorere i hverdagen.

 

3. Vores egen mor er vores første og største rollemodel – om vi vil det eller ej

 

Den mor-oplevelse, mange kvinder selv har haft som børn, dvs. hvordan deres egen mor håndterede sin mor-rolle, og hvordan kønsrollerne var i deres egen barndom, bruger mange nybagte mødre pludselig som referenceramme for deres eget moderskab og hjemmeliv. Det betyder, at mange kvinder baserer deres eget moderskab på 30 år gamle idealer, der på mange fronter er totalt uforenelige med den virkelighed de møder. Det gælder både på arbejdspladsen og i forhold til den opgavefordeling, de måske hidtil har oparbejdet i hjemmet mellem dem selv og deres partner.

 

4. Succes er noget, man har på arbejdet – derhjemme er man bare mor…

 

Det, der i den brede offentlighed giver umiddelbar anerkendelse og identitet er det, man kan opnå ved at føre et udadvendt liv, uden for hjemmet. I kølvandet på den individualisering, der over de seneste årtier har vundet frem i samfundet, er det primært maskuline værdier, så som karriere og materiel succes, der giver status i det brede samfund, frem for feminine værdier som solidaritet og velfærd. Men skal kunne klare sig selv. Dette sætter en streg under behovet for at avancere på arbejdspladsen. Hvis man føler, at der ikke er noget at aspirere imod i hjemmet, fordi det jo ikke giver bred anerkendelse at være derhjemme, er det ofte med blandede følelser, at mødre drosler ned i arbejdslivet for at hellige sig familien. For med det move har de på det nærmeste afskrevet sig selv som uambitiøse og uden ønske om succes…

 

5. Dit barn fucker med din hjerne!

 

Der er en meget vigtig biologi-lektie, som de glemmer at undervise i på fødselsforberedelseskurserne: Det er ikke kun maven og kroppen, der bliver ommøbleret under graviditeten og fødslen; det gør kvinders hjerne også. Hjernen hjælper simpelthen den nybagte mor med at kaste sig hovedkulds ind i opgaven, det er, at udføre sit nye hverv som, ja, mor. Hvis kvinder er bevidste om det og imødegår de neurologiske ændringer med åbne øjne, vil mange ambitiøse kvinder kunne få lettere ved at acceptere og arbejde med de mor-følelser, der i høj grad bidrager til splittelsen, når vi bliver mødre.

 

6. Hold så op med at prøve at være så perfekt!

 

Mange kvinder har et forsvindende lavt selvværd, og den kollektive kvinde-selvforståelse ser af mange årsager ud til at være markant lavere end den tilsvarende mandlige. For eksempel sammensætter kvinder ofte urealistiske rollemodeller af de bedste egenskaber fra ti forskellige kvinder, og vi udsletter mentalt de undskyldninger, der måtte være for, at kvinder ikke kan få det hele. Og så føler vi ellers, at vi bliver nødt til at udføre alle opgaver i livet til UG for at være værdige til at blive elsket. Det sætter os selvfølgelig under en slags selvvalgt pres, for hvem kan være perfekt 24/7?

 

7. Hvis du trives, gør dit barn højst sandsynligt også

 

Mødre har ofte en særlig forbindelse til deres barn, efter de har tilbragt et år på barsel og en række sygedage med deres lille pode. Derfor stresses de i særlig grad af, hvis poden ikke trives i børnehaven, eller der er andet, der går junior imod. Men det gælder faktisk også den anden vej rundt. Så hvis kvinderne får styr på deres indre linjer og trives med deres valg og prioriteringer, ja, så er der gode odds for, at deres børn også trives.

 

Indsigterne giver dig en genvej til at gøre det lettere for dig selv som ambitiøs kvinde og omsorgsfuld mor. Du skal nemlig til at tage disse syv indsigter ud i udstrakt arm og forholde dig bevidst og kritisk til dem. Kopierer du egentlig din egen mor, uden du er klar over det? Reproducerer du og din mand ubevidst alle de forskelligrettede forventninger, der er til jer som mor og far? Eller vil du faktisk helt ærligt helst trække stikket til din karriere for en periode for at være der for familien, men føler du ikke rigtigt, at det er fint nok? Det er spørgsmål som disse, du skal tage stilling til, hvis du vil gøre det lidt lettere for dig selv, både som omsorgsfuld mor og ambitiøs kvinde.

 

Bogen er manualen til at tage bevidst stilling. Gør dig selv en tjeneste og brug den!

 

DE SYV VÆRDIFULDE INDSIGTER - KORT FORTALT